Wat is CO?
CO staat voor koolstofmonoxide en is een giftig en gevaarlijk gas, dat dodelijk kan zijn. Het ontstaat bij onvolledige verbranding van hout en fossiele brandstoffen.
Hoe herken ik CO?
Koolstofmonoxide is reuk-, kleur- en smaakloos. Koolstofmonoxide kan dus onopgemerkt werken. Er zijn echter een paar dingen waardoor u kan vermoeden dat CO zich in een ruimte verspreid:
● Wanneer de vlam van uw geiser geel wordt in plaats van blauw
● Wanneer er op uw ramen een waas verschijnt
● Wanneer er een roetafzetting op de muren is
● Wanneer er klachten zijn bij verschillende personen tegelijkertijd
● Wanneer u langzaam duizelig en misselijk wordt en hoofdpijn krijgt.
Wat doet CO?
CO komt langzaam in het bloed nadat je CO inademt. Het gas hecht zich vervolgens vast aan de rode bloedlichaampjes en verstoort de zuurstoftoevoer. Eens zich te veel gas aan de bloedlichaampjes van het slachtoffer vastgehecht hebben, verliest hij het bewustzijn en komt hij in een coma terecht. De eerste belangrijke symptomen zijn hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid.
Wat moet je doen bij CO?
Open onmiddellijk ramen en deuren zodat het gas kan ontsnappen. Zet vervolgens onmiddellijk elk apparaat in de ruimte uit dat de boosdoener kan zijn. Verlaat nadien meteen de kamer en bel het noodnummer 112.
Wat zijn de oorzaken van CO?
- Bij kachels met een lage verbranding ontwikkelt zich meer CO en trekt de schoorsteen minder lucht en gas weg. Zo kan het toxische gas blijven hangen in de ruimte.
- Bij geisers zijn de grootste boosdoeners 5 liter gasgeisers, die aangesloten zijn op een douche. Zulke toestellen zijn daarvoor niet gebruikt te worden en horen eigenlijk in de keuken. Bij een douche moet de geiser te hard branden om voldoende water te verhitten, wat CO produceert en bij een slechte ventilatie in de kamer kan hangen.
- Bij schoorstenen kan zich ook het probleem stellen. De afzuigingskracht van de schoorsteen mag niet belemmerd worden. Daarom is het ook belangrijk dat uw schoorsteen regelmatig geveegd wordt.
- Bij mistig -, koud -, of windstil weer in combinatie met hoge luchtdruk zijn de risico’s het grootst. Dan blijft, anders dan normaal, de warme luchtlaag laag bij de grond hangen en de koudere lucht hoger. Zo blijft ook het CO-gas makkelijker hangen.
Hoe vermijd ik een CO-probleem in mijn huis?
Gebruik steeds goed materiaal en zorg dat je leidingen goed aangesloten zijn met zo weinig mogelijk bochten in de leidingen. Ruim regelmatig de as van het verbrandingsproces op. Zorg ook dat je verbrander en je schoorsteen goed onderhouden zijn. Verder verlucht u het huis best regelmatig en/of zorgt u voor goede verluchting. Zorg er ook voor dat u een gasdicht verwarmingstoestel heeft. Als laatste kan u detectoren plaatsen, die u waarschuwen bij een gasophoping.
Schoorsteenveger Johan
Nieuwe Egemseweg 2
8740 Pittem
0471 31 98 13
0477 51 61 91
info@schoorsteenveger-johan.be